Eğitim Programı

TED Okulları Programının Felsefesi

Programın uygulanacağı grubun gelişim düzeyi ve ihtiyaçları temel alınarak program felsefesi belirlenmektedir. Bazı programlar, gelişmeler alanlarla göre bazıları ise program alanları yada temaya göre organize edilmektedir.

Okul öncesi döneme yönelik alanda pek çok program yaklaşımı bulunmaktadır. Bu programlardan sadece birini temel almak uygulamada pek çok sorunu da beraberinde getirecektir. Çünkü programlar geliştirildiği ülkenin eğitim politikalarını ve kültürel özelliklerini de taşımaktadır.

TED Okullarının mevcut durumu ve eğitim ihtiyaçlarına göre uygun görülen bölümler ışığında karma bir program yaklaşımı benimsenmiştir. MEB Okul Öncesi Eğitim Programı temelinde TED okulları için yenilikler ve farklı yaklaşımlar getirilerek uygulamaya geçilmiştir.

Çocuğun oyun gereksinimini en iyi karşılayan toplumsal kurum, “Anaokulları “dır.

3-6 yaş çocuklarının eğitimini gerçekleştiren anaokulunu, annenin yokluğunu giderecek bir kurum olarak değil de, annenin tek başına çocuğun üzerindeki ilk yıllardaki rolüne katkıda bulunan ve bu rolü yaygınlaştıran bir kurum olarak değerlendirmek gerekir.

Anaokulu, ilköğretime hazırlık olmaktan çok, ailenin dışına atılan ilk adım olarak düşünülmelidir. İlk üç yıl içinde çocuk, model olarak aldığı anne ve babasından alabileceğini alır ve kendisine tanınan fırsatlar ölçüsünde belirli bir psiko-sosyal olgunluğa varır. Ancak bu gelişim sınırlıdır.

Froebel’ in deyişiyle:” Anaokulunun amacı, öğrenmeye ilgi uyandırmaktır.”Anaokulu, çocuğa bilgi aktarmaktan çok, çocuğun içinde var olan yeteneklerin serpilip gelişmesine yardımcı olur. Çocuk, anaokulunda en iyi oyun ortamını bulur,işbirliğini geliştirir,yaşıtlarıyla ilişkiye girer.

Anaokulu çocuğu,kendi hakkını korurken, paylaşmayı ve başkalarının özgürlüğünü zedelememeyi öğrenir.