Özgüven

ANNE   BABALARA  KISA  KISA

Çocuklarınızın Özgüvenlerinin Yüksek Olmasını İstiyorsanız

Lütfen Dikkat Edin

-          Ona zaman ayırın. Aile için vazgeçilmez bir kişi olduğunun altını çizin. Onun için önemli olan şeylere siz de önem verin.

-          Sık sık söz hakkı verin. Konuşurken onun yüzüne bakın ve ciddiye alındığını hissettirin.

-          Fikirlerine değer verdiğinizi uygun fırsatlarla gösterin. Düşüncelerini ve duygularını ‘’ne düşünüyorsun, nasıl hissediyorsun’’ gibi sözlerle anlamaya çalışın.

-          Sık sık onu sevdiğinizi söyleyin.

-          Olumlu davranışlarını kesinlikle takdir edin. Olayları olumsuz yönleriyle değerlendirmeyin.

-          Hatalı davranışlarını gördüğünüzde konuşarak uyarın ve ona, doğru olanı anlatın. Özellikle yanlış ve uygunsuz cezalandırmadan kaçının.

-          Yaşına uygun görevler verin, başardığında takdir edin.

-          Korku ve endişelerini anlamaya çalışın.

-          Aşırı eleştirici olmaktan ve yargılayıcı davranmaktan kaçının. Başarısızlıklarını büyütmeyin.

-          Onu sosyal ortamlarda bulunmaya teşvik edin. Topluluk içerisinde söz alması için cesaretlendirin.

-          Onu küçük düşürmeyin. Başkaları ile onu kıyaslamayın.

-          Kendi kapasitesine uygun hedefler belirlemesini sağlayın. Potansiyelini keşfetmesi için riske girmesine fırsat verin.

-          Yaşına uygun oyun faaliyetlerini destekleyin.

-          Yapması gereken şeyleri onun yerine siz yapmayın.

-          Ondan beklentileriniz çok aşırı olmasın.

-          Onun farklı ve gelişmekte olan bir kişilik yapısı olduğunu unutmayın.

-          Onun için mutlu ve huzurlu bir aile ortamı sağlayın.

-          Çocuğunuzun, yeterli olduğu alanda size yardım etmesine izin verin.

-          Yaptığı işe karışmayarak ona hata yapma hakkı tanıdığınızı ve güvendiğinizi hissettirin.

-          Düşünce ve inançlarını eleştirmeden dinlemeye özen gösterin. Eksik kalan hususlar varsa bunları uygun bir dille ve uygun zamanda anlatmaya çalışın.

-          Ona yönelik eleştirilerinizi dolaysız ve açık bir biçimde ifade edin.

-          Olumsuz düşünceleri olduğunda ve kendine haksızlık eden bir düşünce tarzı benimsediğinde bu düşünceleri olumluya çevirecek bir yaklaşım belirleyin.

-          Abartılı ve genellemeler içeren düşüncelere sahip olduğunda bunların düzeltilmesi için gerekli tavrı ortaya koyun.

-          Çocuğunuzun eğitimi konusunda ona yaptığınız baskının özgüvenini zedelemek anlamına gelebileceğini unutmayın.

-          Çocuğun okulda başarılı ya da başarısız olmasından ziyade ailenin, çocuğun başarısını değerlendirme biçimi çocuğun özgüvenini etkilemektedir. Dolayısıyla onun başarısını değerlendirirken özgüvenini zedeleyici bir üsluptan kaçının.

Helik, Özgüven Anne Baba El Kitabı

TED BATMAN KOLEJİ