Veli Destek Çalışmaları

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SÜRECİNDE VELİYE DESTEK ÇALIŞMALARI

SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE VELİYE DÜŞEN GÖREVLER

Sınava hazırlık hem öğrenciler hem de anne - babalar için uzun ve zor bir süreçtir. Bu süreçte çocuğunuzun başarısını artırmak, bu dönemi daha dengeli ve sağlıklı biçimde geçirmesini sağlamak için size de bazı görevler düşmektedir.

Öncelikle çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu unutmamalısınız. Gencin bedeninde meydana gelen değişimler, gencin ilgisini bedenine çekmekte ve tüm enerjisini bedenini tanımaya ve bu değişimlere uyum sağlamaya çalışmak için harcamasına neden olmaktadır. Önceden zevk aldığı etkinliklerden uzaklaşabilir, ders çalışmaya karşı daha isteksiz olabilir, başarısında düşmeler gözlenebilir. Ayrıca, ergenlik döneminin gelişim hızı ve seyri her çocuk için farklılık gösterdiğinden, çocuğunuzu diğer öğrencilerle kıyaslamak hem çocukta yetersizlik duygusu yaratır hem de çocukla iletişiminize önemli ölçüde zarar verebilir.

ÇOCUĞUNUZUN BAŞARISINA VE MUTLULUĞUNA KATKI SAĞLAYACAK

ETKİLİ İLETİŞİM ORTAMININ SAĞLANMASI

İletişimde ön koşulun “dinleme” olduğunu unutmayın. Çocuğunuzla olan iletişimde; onu, önyargısız, eleştirmeden, müdahale etmeden, göz teması kurarak DİNLEMEYE özen gösterin. Çocuğunuzu gerçek bir merakla ve etkin dinlediğinizde “Sen varsın, senin farkındayım, önemli ve özelsin, sana değer veriyorum.” mesajlarını da iletmiş olursunuz. Bu mesajlar ergenin özgüvenini artırıcı güce sahiptir.

Ergenler çok fazla direktiflerden, öğütten ve eleştirilerden hoşlanmazlar. Bu nedenle çocuğunuzla konuşurken eleştirilerinizin ve uyarılarınızın yerini ve zamanını iyi seçerek ama önce onu dinleyerek yaparsanız hem istediğiniz sonucu daha rahat alırsınız hem de aranızda önemli sorunların çıkmasını önlemiş olursunuz.

Çok uzak hedefler ve genel ifadeler çocukları motive etmez. Somut, ulaşılabilir, kontrol edilebilir ve değiştirilebilir, yakın hedefler çocuğunuzun motivasyonunu arttırır.

Çocuklarınız için yaptıklarınızı onların bulunduğu her ortamda dile getirmeyin. Onlardan özverilerinizi fark etmelerini beklemeniz çok doğal. Ancak beklentilerinize karşılık verememe endişesi gencin suçluluk duygusu ve sınav kaygısı yaşamasına neden olabilir.

EVDE DERS ÇALIŞMA ORTAMININ SAĞLANMASI

Çocuğunuzun etkili çalışabilmesi için fiziksel ve psikolojik ortamın koşullara uygun olmasını sağlayın.

• Olanaklarınız ölçüsünde evinizde çocuğunuza özel bir çalışma odası veya çalışma köşesi hazırlayın.
  • Çalışma ortamının yeterince aydınlatılmasına, sık sık havalandırılmasına özen gösterin.
  • Çocuğunuz ders çalışırken

-          Odasına sık sık girip çıkmayın.

-          Sessiz bir ortam sağlayın.

-          Yüksek sesle tartışmayın.

• Uzun süre ara vermeden yapılan çalışmalar, öğrenme verimini düşürür. Bu nedenle çocuğunuzdan dinlenme araları vermeden uzun süre çalışmasını beklemeyin.

ÇOCUĞUNUZUN BAŞARISI İÇİN MOTİVASYONUNUN ARTIRILMASI

• Çocuklarınızın ilgi, yetenek ve kapasitesini tanıyın; ulaşılabilir gerçekçi hedefler belirlemesine ve hedeflerine göre zamanını doğru planlamasına yardımcı olun.
  • Çocuğunuzun ders çalışması için sık sık kullandığınız, ”Bu çalışmayla kazanamazsın.”, “Çok eksiğin var, puanların düşük.”, “Sınav zor çok çalışman gerekir.” vb. olumsuz ifadelerinizin çocuğunuzun özgüvenini azaltacağını ve dikkatini ders çalışmaya odaklayamamasına neden olabileceğini unutmayın.
  • Onun başarılı olmasını istediğinizi, bunu beklediğinizi, ama başarıdan daha önemli olanın kendisi olduğunu, başarsa da başaramasa da onu sevmeye devam edeceğinizi ona hissettirin. Böylece onu hem doğru desteklemiş hem de daha rahat çalışması için gerekli ortamı sağlamış olursunuz.
  • Başkalarıyla kıyaslamak yerine çocuğunuzun başarısını daha önceki başarılarıyla karşılaştırın.
  • Çocuğunuza sürekli “Ders çalış” uyarısında bulunmayın. Çocuğunuzu, ders çalışmadığı zamanlarda sık sık uyarmak yerine çalıştığı zamanlardaki çabasından dolayı takdir etmeniz onu ders çalışmaya daha iyi motive edecek ve çalışmalarında süreklilik sağlayacaktır.

TED BATMAN KOLEJİ

ORTAOKUL REHBERLİK BİRİMİ